Työelämän imuun

SingOnin tuotekehitys-päällikön pesti sopii Tommi Haloselle kuin mikki käteen. Musikaalisella Tommilla on pitkä kuorotausta.
SingOnin tuotekehityspäällikön pesti sopii Tommi Haloselle kuin mikki käteen. Musikaalisella Tommilla on pitkä kuorotausta.

Diplomi-insinööri Tommi Halosen tarina ei ole se kaikista tavallisin, vaikka se koostuu aineksista, jotka ovat tuttuja kaikille oululaisille teekkareille.

– Mielikuva teekkariudesta vaikutti alan valintaan, aloittaa tietotekniikkaa Oulun yliopistossa opiskellut Tommi Halonen.

– Olin hyvä matematiikassa ja fysiikassa. Tietotekniikan kurssit kuulostivat mielenkiintoisilta, mutta sosiaalinen puoli oli hyvin isossa roolissa, Tommi kertoo syitä sille, miksi valitsi Oulun yliopiston. Opiskelijaelämän odotukset olivat korkealla, mutta opintojen alku sujui odotusten mukaan.

– Teekkarius lunasti kyllä lupauksensa: fuksit otettiin heti mukaan ja opetettiin, mitä on kantaa teekkarilakkia.

Heti kiinni työelämään

Ensimmäiset pari vuotta yliopistossa menivät tiiviisti tietotekniikan opintojen parissa. Monen muun teekkarin tavoin Tommi oli jo ensimmäisistä opintovuosista alkaen mukana työelämässä, oman alan töissä.

Kesätöissä nähty alan käytäntö antoi opintoihin syvyyttä.

– Työ ja opiskelu olivat hyvä yhdistelmä. Se, että tietää, mitä työelämä vaatii, tuo valtavasti sisältöä uuteen aiheeseen. Kurssien ja työelämän välillä on selvä linkki. Opinnot antoivat vahvan perustan ohjelmistosuunnitteluun ja projektityöskentelyyn, Tommi kiittelee.

Jälkeenpäin hän on tajunnut, kuinka monitieteinen Oulun yliopisto on. Etenkin Oulun kauppakorkeakoulun opintoja hän voi suositella tulevillekin opiskelijoille.

– Tarjontaa on paljon. Kannattaa opiskella sitä, mikä kiinnostaa, hän lisää. Vapaus valita on etuoikeus, mutta se tuo mukanaan myös vastuun.

– Tutkinto on laaja ja raamiton, mikä on erittäin positiivista. Kaikkien pitää löytää oma polkunsa, Tommi sanoo.

Innostus, uskallus ja kyky

Tommin oma polku alkoi kesätöissä Nokialla, rivikoodarina ohjelmistotestauksessa.

– Työelämän imu oli silloin kova, jos oli kiinnostunut ja aktiivinen, Tommi muistelee.

Kesätyöt muuttuivat kokopäivätöiksi jo ennen valmistumista. Oli vähälle, että Tommi olisi jäänyt suoraan työelämään. Hän päätti kuitenkin ottaa opintovapaata ja tehdä diplomityönsä loppuun. Tommi on ollut valintaansa tyytyväinen, sillä diplomi-insinöörin tutkinto antaa varmuutta työllisyystilanteen muuttuessa.

Tommi valmistui vuonna 2006. Sen jälkeen hän toimi ohjelmistokehitysyhtiö Vega Technologiesilla monessa eri roolissa. Vastuu kasvoi kokemuksen myötä. Urakehityksessä ratkaisevia ovat Tommin mukaan olleet innostus, uskallus ja kyky.

– Päädyin lopulta myyntirooliin, ison asiakkuuden key account manageriksi. Se oli aika kaukana tekemästäni tutkinnosta, mutta olin saanut yliopistosta hyvät valmiudet uuden oppimiseen.

Monen muun teekkarin tavoin Tommi oli jo ensimmäisistä opintovuosista alkaen oman alan töissä.

Hyppy tuntemattomaan

Oman yrityksen perustaminen oli ollut mielessä jo pitkään. Kun vanha asiakas ehdotti yritysideaa vuonna 2011, Tommi päätti hypätä tuntemattomaan.

– Se muutti kaiken. Oma yritys piti aloittaa ihan nollista ja kasata tiimi. Työ oli aivan erilaista kuin muissa rooleissa sitä ennen, Tommi kertoo.

Ohjelmistokehitykseen keskittynyt yritys ehti toimia kaksi vuotta. Tommi oli mukana ensimmäisen vuoden ja siirtyi sitten muihin tehtäviin. Tänä vuonna yritys hakeutui konkurssiin.

– Toivon tietysti, että olisi käynyt paremmin, mutta se oli mahtava vuosi, joka valmisti uusiin juttuihin. Opin paljon startup-yrittämisestä: pääomasijoittajia pitää hakea heti alusta asti ja pienessä yrityksessä pitää tehdä paljon itse, koska ei sitä kukaan muukaan tee, Tommi luettelee. – Ja jos näyttää, ettei menesty, pitää uskaltaa epäonnistua. Fail fast.

Pitkä prosessi on kannattanut. Tommin mukaan pelistä saatu palaute on hyvää ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

– Se on ollut ehdottomasti menestys. Pian pelistä tulee uutta versiota toiselle pelikonsolille, Tommi maalailee tulevaa.

Teekkari on aina teekkari

Diplomi-insinööriksi valmistumisesta on pian kymmenen vuotta, mutta Tommi muistelee yhä lämmöllä opiskeluaikoja Oulun yliopistossa. Erityisen tärkeää on se, mitä ainejärjestötoiminnasta jäi käteen.

– Sosiaaliset vuorovaikutustaidot ja sosiaalinen verkosto, Tommi tiivistää. – Olen vieläkin teekkari. Se on mielentila eikä missään nimessä pelkkää hauskanpitoa ja tempauksia. Teekkarihenki on sellainen, että kaverista pidetään huolta.

Työ ja opiskelu ovat hyvä yhdistelmä. Se, että tietää, mitä työelämä vaatii.

Kenen lauluja laulat

Vuonna 2013 Tommi siirtyi laulukuoroon: seuraava haaste oli tuotekehitysjohtajan tehtävät SingOn-laulupeliä kehittävässä yrityksessä.

– SingOnin liikeidea on se, että laulettavia kappaleita ei osteta erikseen levyllä vaan katalogi on netissä, Tommi kertoo. Hän vertaa palvelua suosittuihin suoratoistopalveluihin kuten Spotifyyn ja Netflixiin.

PlayStation 3:lle julkaistun pelin parissa tehty työ on vienyt Tommia ulkomaille asti. Prosessiin on liittynyt neuvotteluita Sonyn kanssa ja yhteistyötä Brightonissa toimivan englantilaisen alihankkijan kanssa.

– Työnkuvaani kuuluu suhdetoimintaa sidosryhmien kanssa, oman tiimin johtamista, asioiden suunnittelua, resurssien hallintaa. Olen myös koodannut, sillä pienessä firmassa titteli on vain titteli, Tommi nauraa.

Tommin mukaan teekkariuden pitää näkyä ulospäin muutenkin kuin haalareiden värissä ja teekkarilakin solmuissa.
– Meillä on vastuu edustaa teekkareita ja tehdä hyvää. Teekkarius on herrasmiesten ja -naisten kulttuuri.

Näin teekkari työllistyy

Oulun yliopistosta valmistuneet diplomi-insinöörit ja arkkitehdit ovat perinteisesti työllistyneet ja työllistyvät yhä erittäin hyvin. Oulun yliopiston ohjaus- ja työelämäpalvelut seuraavat valmistuneiden työllistymistä kyselytutkimuksin. Viimeisin seurantatutkimus tehtiin syksyllä 2012, jolloin kohderyhmänä olivat viisi vuotta sitten tutkinnon suorittaneet. Vuonna 2007 valmistuneista 92,3 % oli työllisiä, työttömänä työnhakijana vain 3,6 %. Parhaiten olivat työllistyneet arkkitehtuurin (100 %) sekä prosessitekniikan (96,8 %) koulutusohjelmista valmistuneet.

Viisi vuotta valmistumisestaan 94,8 % oli vakituisessa tai määräaikaisessa kokopäivätyössä. Heistä 76,4 % työllistyi yksityiseen yritykseen tai valtionyritykseen. Kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa toimi 3,1 % ja valtion eli esimerkiksi yliopistojen tai VTT:n palveluksessa 14,9 %. Oman yrityksen palveluksessa puolestaan työskenteli 3,1 %. Oulun teknologiakylässä on useita yrityksiä, jotka ovat Oulun yliopistosta valmistuneiden diplomi-insinöörien perustamia. Lisäksi oman suunnittelutoimiston perustaminen on varsin tyypillinen uratarina arkkitehtien keskuudessa.

Oulun yliopistosta valmistuu vuosittain noin 1 400 ihmistä, joista töissä on valmistumishetkellä noin 70 %.